Logo Hari Kebangsaan ke-56 2013

Sempena pemilihan tema ini, satu pertandingan logo kemerdekaan juga turut diadakan selama 10 hari dan dibuka kepada rakyat Malaysia. Hadiah wang tunai disediakan untuk pemenang utama bernilai RM5,000 serta sijil penghargaan serta 10 hadiah saguhati bernilai RM1,000 setiap satu dan sijil penghargaan. Logo yang dipilih bagi tahun ini ialah seperti di Lampiran. Sebanyak 480 penyertaan daripada rakyat Malaysia telah diterima.

 

LOGO HARI KEBANGSAAN KE-56 2013
Merdeka 56

 

Rasional logo :
Imej grafik bernombor 56 adalah simbolik sempena Hari
Kemerdekaan Ke-56. Imej berwarna merah dan putih
melambangkan Jalur Gemilang menyaluti simbol 56
menandakan kecintaan dan keharmonian tanahair yang
merdeka. Manakala Bulan Sabit melambangkan kedaulatan.

DIREKA OLEH : NOOR HISHAMMUDIN BIN OMAR

Acara-acara Sambutan Hari Kemerdekaan ke-56:

i) Majlis Pelancaran Kibar Jalur Gemilang yang akan diadakan pada 16 Ogos 2013 di Dataran Zero, Sungai Petani, Kedah.
ii) Sambutan Ambang Merdeka pada 30 Ogos 2013 akan diadakan buat pertama kalinya di Pusat Maritim Putrajaya dan dimeriahkan dengan pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh Perbadanan Putrajaya. Acara yang bermula pada jam 5.00 petang itu dimeriahkan dengan Karnival Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya.
iii) Acara Perbarisan dan Perarakan Hari Kemerdekaan Ke-56 pula diadakan pada 31 Ogos 2013 melibatkan persembahan Pasukan Keselamatan Negara yang terdiri daripada gabungan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Turut diadakan pameran aset pasukan keselamatan negara dan demonstrasi lintas udara oleh PDRM dan ATM. Acara ini melibatkan empat segmen iaitu Rukunegara, Kesatuan Rakyat Perpaduan Sejagat, Kemakmuran Negara Kesejahteran Bersama dan MalaysiaKu Berdaulat : Tanah Tumpahnya DarahKu dengan penyertaan lebih kurang 4,000 orang termasuk acara formasi di padang.

Acara-acara Sambutan Jubli Emas Hari Malaysia Ke-50:

i) Acara Bot Berhias yang akan diadakan pada 15 September 2013 bertempat di tebingan Sungai Sarawak.
ii) Acara sambutan di Sarawak diadakan pada sebelah siang 16 September 2013 di Padang Merdeka, Kuching dan dijangka turut melibatkan pelancaran duit syiling khas sempena Jubli Emas sambutan berkenaan.
iii) Sambutan acara Jubli Emas Hari Malaysia Ke-50 di Sabah pula akan diadakan di Tanjung Aru, Kota Kinabalu. Pelbagai program diadakan sempena sambutan ini bermula pada 15 September 2013 termasuk pelbagai aktiviti Karnival Rakyat. Acara kemuncak sambutan pada 16 September 2013 di Sabah akan dimeriahkan dengan penyertaan semua kaum di Sabah yang terdiri dari 35 kumpulan kaum/etnik yang lengkap dengan pakaian tradisional suku kaum masing-masing dan akan diadakan pada sebelah malam.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s